Titel
Onderzoek hybride werken door grenswerkers
Publicatiedatum
11/04/2024
Categorie
Internationaal
Bron
Ministerie van Financiën
Aard
publicatie
Nummer
2024-0000216529
Samenvatting

De staatssecretaris heeft onderzoek laten doen naar de omvang van de inkomensgevolgen van hybride werken door grenswerkers. Hij heeft het onderzoeksrapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Doel van het onderzoek was om de effecten van thuiswerkregelingen inzichtelijk te maken.

Uitkomsten onderzoek

Het kabinet wil een drempelregeling in bilaterale belastingverdragen opnemen voor grenswerkers die hybride werken. Dat moet mogelijk maken dat een werknemer een maximaal aantal dagen in het woonland kan werken zonder dat dit gevolgen heeft voor het heffingsrecht over het inkomen. De afspraak dat belastingheffing plaatsvindt in het land van de werkgever, blijft hierdoor onverminderd gelden. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag wat een grenswerker met een bepaald bruto-inkomen onder toepassing van diverse mogelijke drempelregelingen netto overhoudt. Daarmee wordt op inkomensniveau inzichtelijk of een drempelregeling al dan niet gunstiger is voor de grenswerker die hybride werkt dan geen drempelregeling. Op dit moment heeft Nederland geen drempelregelingen opgenomen in de bilaterale belastingverdragen met België en Duitsland.

Zonder thuiswerkregeling wordt het heffingsrecht naar rato verdeeld tussen twee landen als een grenswerker een gedeelte van zijn tijd thuis werkt. Een dergelijke salary split is doorgaans gunstig voor het netto-inkomen van de grenswerker. Door de invoering van een drempelregeling vervalt het voordeel van de salary split. Als de dagendrempel wordt overschreden sorteert de drempelregeling geen effect meer en is de salary split weer van toepassing.

Voor de sociale zekerheid geldt dat de wetgeving van de lidstaat waar iemand werkt van toepassing is. Mensen, die naast hun werkzaamheden in de lidstaat van de werkgever een substantieel deel van hun werkzaamheden in hun woonland verrichten, vallen onder de socialezekerheidswetgeving van het woonland. De grenswerker kan er onder voorwaarden voor kiezen om in de lidstaat van de werkgever sociaal verzekerd te blijven. Het toepasselijke stelsel van sociale zekerheid heeft invloed op de hoogte van het netto-inkomen. Dat komt door verschillen in de hoogte van de premies en door de al dan niet aftrekbaarheid van de premies.

Kabinetsappreciatie

Het kabinet heeft met belangstelling kennisgenomen van de resultaten uit dit onderzoek. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat thuiswerkregelingen vaak niet gunstig uitpakken voor het netto-inkomen van grenswerkers, die hybride werken, wil dat niet zeggen dat een drempelregeling enkel nadelig is. De invoering van een drempelregeling vermindert de administratieve lasten. De focus van Nederland ligt voor de korte termijn op een beperkte drempelregeling. Dit heeft vooral met haalbaarheid te maken, aangezien Duitsland geen verdergaande regeling wil.

Op Europees en internationaal niveau bepleit het kabinet verdergaande regelingen.