Titel
Onder last verkregen aandelen
Publicatiedatum
06/07/2023
Categorie
Inkomstenbelasting
Bron
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Aard
jurisprudentie
Nummer
ECLINLGHSHE20223968, 21/01557 en 21/01558
Samenvatting

Het inkomen uit aanmerkelijk belang bestaat onder meer uit de voordelen, die worden behaald bij de vervreemding van tot een aanmerkelijk belang behorende aandelen. Onder een vervreemding van aandelen wordt verstaan de overgang onder algemene titel en de overgang krachtens erfrecht onder bijzondere titel.

Een vader heeft in zijn testament zijn dochter tot zijn enige erfgename benoemd. Vader heeft zijn dochter de last opgelegd om wat zij van zijn nalatenschap onvervreemd en onverteerd zou nalaten uit te keren aan drie goede doelen. Tot de nalatenschap van vader behoorden alle aandelen in een bv. De dochter heeft de oorspronkelijke verkrijgingsprijs van de aandelen overgenomen.

Na het overlijden van de dochter heeft de Belastingdienst een navorderingsaanslag inkomstenbelasting opgelegd in verband met een vervreemding van aanmerkelijkbelangaandelen aan de goede doelen. Er volgde een procedure voor Hof Den Bosch over de vraag of de dochter ten tijde van haar overlijden een aanmerkelijk belang had. Voor zover het hof die vraag bevestigend zou beantwoorden, was de vervolgvraag of door het overlijden sprake was van een belaste vervreemding van de aandelen aan de goede doelen.

Het hof is van oordeel dat de dochter ondanks de in het testament van haar vader opgelegde last door de aanvaarding van diens nalatenschap aanmerkelijkbelanghouder is geworden. Bij leven was zij bevoegd om de aandelen te verteren en over te dragen. Dit betekent volgens het hof dat zij niet alleen de juridische maar ook de economische eigendom van de aandelen heeft verkregen. Omdat de dochter de aandelen niet voor haar overlijden heeft vervreemd, is zij tot aan haar overlijden aanmerkelijkbelanghouder geweest.

Volgens het hof heeft het overlijden van de dochter geleid tot een belaste (fictieve) vervreemding van het aanmerkelijke belang. Hoewel de goede doelen de aandelen civielrechtelijk bezien van de vader hebben geërfd, dient voor fiscale doeleinden te worden aangenomen dat de aandelen van het vermogen van de dochter naar het vermogen van de goede doelen zijn overgegaan. De in de Wet IB 2001 opgenomen fictieve vervreemding kan alleen van toepassing zijn op een aanmerkelijkbelanghouder. Pas bij het overlijden van de dochter kunnen de aandelen van haar op anderen overgaan. Dat die overgang berust op een door haar vader gevestigde titel is niet in strijd met de wettekst, aldus het hof.

De uitvoering van het testament van de vader bij het overlijden van de dochter als aanmerkelijk-belanghoudster geldt voor de toepassing van de aanmerkelijkbelangregeling als een overgang onder algemene titel.